Sıfır Enerji Evleri ve Akıllı Evler

Merhaba

 

Sıfır Enerjili Evler içine akıllı sistemlerin de gömülü olduğu geleceğin yaşam alanları bu yazının konusudur.

Sıfır enerji evleri ve akıllı ev teknolojileri günümüzde oldukça tartışılan ama gelecekte de kullanımlarını daha sık göreceğimiz, geleneksel yapılara göre ilk yatırım maliyetlerinin daha fazla olmasına karşın uzun vadede işletme giderlerinin neredeyse 0 olması sayesinde oldukça ekonomik ve konforlu yaşam alanlarıdır.

 

Yapım aşamalarından bahsetmek istiyorum.

Yapının arazi seçimi; rakım, rüzgar, güneş azimut açısı gibi enerji tüketimine direkt etkilerinin büyüklüğü açışından önemli.

Arazi seçiminden itibaren ev sahibinin talepleri doğrultusunda yapının dış duvar ve pencere miktarları arasındaki ilişki optimum seviyede seçilmeli ve güneş ile hakim rüzgar yönüne göre tasarım gerçekleştirilmedir.

Kullanımı kolay olan bir zemin planı oluşturma uygulaması ve mimarınızın yönlendirmeleri ile en uygun ve isteğe özel tasarım gerçekleştirilmelidir. Bu süreçten sonra mimar, mühendisler ve enerji uzmanları ile detaylı hesaplamalar yapılarak ev sahibinin onayı neticesi ile revizeler yapılmalı ve son hali projelendirilmelidir.

Projelendirme de asıl amacın tüketilecek olan enerji miktarının mümkün olan en düşük seviyeye düşürülmesine çalışılmalıdır.

Optimum yalıtım kalınlıkları, yoğuşma hesapları gibi etkiler değerlendirilerek belirlenmelidir. TS-825 gibi Türk standartları bu hesaplamalarda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle Alman yönetmelikleri kullanılmalıdır. Pasif ev prensipleri de yol gösterici olmaktadır.

İçinde yaşayacak kişilerin yaşam standartlarına göre tüketim verileri belirlenip, paket programlar kullanılarak yapının mümkün olduğunca konfor alanı içinde kalarak yıllık enerji tüketim değerleri, ısıtma, soğutma, sıcak su, elektrik tüketimi gibi hesaplanmalıdır.

Eğer bu yapılarda fotovoltaik kullanılacaksa bütün ev aletlerinin elektrik ile çalışacağı sistemler tasarlanıp planlanarak tasarım yapılmasına çalışılmalıdır.  (Elektrikli set üstü, ısı pompası, elektrikli kombi gibi). Bu sayede hiçbir doğalgaz tesisatına gerek kalmadan sadece elektrik kullanarak fosil yakıt kullanımından kaçınılması tavsiye edilir.

Yapının yalıtımında kullanılacak malzemeler kaliteli seçilmelidir. Tesisat da yalıtılmalıdır. Yapıda seçilecek pencerelerin u değeri 1,3 altında olmasına dikkat edilmelidir.

Yalıtımı iyi yapılan evlerde en fazla enerji kaybı pencere ve kapı gibi hava kaçaklarından ve ısı köprülerinden olmaktadır.

Isı köprüleri tasarımda dikkate alınıp engellenmelidir.

Hava kaçaklarına da uygulama anında dikkat edilmeli ve hava kaçak seviye testi yaptırılmalıdır.

İşçilik için güzel bir örnek

 

 

Yapının elektrik tüketimi için güneş enerjisi sistemi kurulmalıdır. Tüketim değerlerine göre optimum kapasite seçilmeli ve tasarımlar buna göre oluşturulmalıdır. Mevzuatlar gereğince 25 kw ve altı sistemler bir çok açıdan avantajlıdırlar ( vergi, şirket kurma zorunluluğu gibi)

Yapının ısınma, soğutma ve sıcak su ihtiyaçları için yine bir yenilenebilir enerji çeşidi olan ısı pompaları kullanılabilir. Ülkemizin güney bölgeleri için hava kaynaklı ısı pompası çözümleri uygunken, kuzey taraflar için maliyeti bir miktar daha fazla olan toprak kaynaklı ısı pompası kullanılmalıdır. Isı pompasının kapasitesi, boru uzunlukları ve boru derinliği gibi gerekli mühendislik hesapları hafriyat öncesi belirlenerek yapılmalıdır. Sistem bir bütün içinde ilerlemelidir. Sadece yapı enerji ihtiyacı için değil havuz ısıtması gibi çözümlerde de kapasite arttırılarak ısıtma ihtiyacı çözülebilmektedir.

Aklınıza kışın güneş olmadığı zaman veya geceleri elektriksiz kalır mıyım düşüncesi gelebilir. Sisteminiz şebekeye bağlı olduğu için yetersiz kaldığı durumlarda şebekeden desteklenir, yaz aylarında fazla ürettiği elektriği de şebekeye geri vererek mahsuplaşır. Bunu şöyle bir video da gösterebiliriz.

Panellerin çatı kaplamasında hava alıp ısınmaması önemli bir detaydır.

Soğutma için yaz aylarında güneşe göre açılıp kapanan gölgelik panjur dediğimiz kapatıcı enstrümanlar kullanılmalıdır.

Akıllı termostat kullanılmalıdır. Siz uyanmadan evi ısıtan, siz evden çıkınca evin ısısını belli aralıkta tutan hatta aracınızın eve varmasına yarım saat varken navigasyondan hesaplayıp devreye giren sistemler kullanılmalıdır.

Akıllı ev teknolojilerine dair bu video sizin için açıklayıcı olacaktır.

 

Gelecekle beraber hayatımıza girecek olan elektrikli aracınızın yakıtını da, çatınıza kurmuş olduğunuz güneş panelleri vasıtasıyla doldurabilirsiniz. İsterseniz açık alan isterseniz kapalı garaj çözümleriyle beraber.

 

 

Ayrıca araçlar gelişen teknoloji ile beraber size gerek duymaksızın herhangi bir zamanda kendilerini otoparkınıza getirerek şarja sokabilir ve uzun yolcuklarınız öncesi tam dolu pile sahip olabilirler.

 

5G teknolojisi ve gelişen dünya ile birlikte, ev ve yaşam kültürümüzün de olumlu yönde değişeceğini öngörmeliyiz. Doğa ile bütünleşik, çevreyi koruyan yaşam alanlarının tasarım, inşa ve kullanılacak malzeme seçiminin titizlikle yapılıp inşasında dikkatli olunmalıdır.

HEMEN ARA