Çatıma Güneş Enerji Santrali ne kadar tutar ?

Bugünlerde telefonla bize ulaşıp çatısına güneş enerjisi santrali kurdurmak ve elektrik masraflarından kurtulmak isteyen müşterilerimizin başlıktaki sorusuyla karşılaşıyoruz. Yazının içeriğinde fiyatlar, geri dönüş süreleri, fizibilite çalışması esnasında yapılan çalışmalar ve örnek bir projeden örnek vereceğiz.
Fabrikamın, iş yerimin, evimin çatısına güneş enerjisi santrali kurmak istiyorum nereden başlamalıyım ?
Burada ilk yapılması gereken mümkünse son 12 aylık faturalar incelenerek; gündüz, puant ve akşam tüketimlerinin analizi çıkarılarak, yapının bulunduğu konum, çatı alanı, yönü, eğimi, gölge oluşturacak alanları gibi unsurları belirleyerek simülasyon programlarında üretim analizi yapmaktır. Burada etkin mühendislik ve tasarım kuralları işlemektedir. Bu yüzden bizim gibi profesyonel bir firmaya başvurmanız gerektirmektedir. Mümkün olan en kısa sürede size dönüş sağlayıp ücretsiz bir şekilde yardımcı olmaya çalışacağız.
Ortalama olarak 100 kW lik bir santral için 600-900 m² bir çatı alanının yeterli olacağını söyleyebiliriz. Türkiye’de bulunduğu bölgeyle değişmekle birlikte; böyle bir güneş enerji sistemi 120 MWh/Yıl ile 160 MWh/Yıl gibi bir yıllık üretim sağlamaktadır.
Tabii burada sistemin ay bazlı dağılımı önem taşımaktadır. Biraz önce anlattığımız üzere aylık tüketim profili ile yine aylık olarak üretim profilini karşılaştırmak gerekir. Burada önemli olan iç tüketimden çok daha fazla bir üretimin yapılmamasıdır. Bazı firmaların ya fazlasını şebekeye satarız söylemi doğru olmakla beraber kısmi doğrudur. Sebebi de yaptığınız yatırımın geri dönüş süresi şebekeye fazla miktarda elektrik sattığınızda sadece aktif enerji bedelini aldığınızdan dolayı; dağıtım bedeli ve fonları alamadığınızdan uzamaktadır.
Dolayısıyla taahhüt firmalarının (EPC firmaları) fazlasını şebekeye satarsınız söylemini dikkatle incelemenizde fayda olduğuna inanıyoruz.
• Çatı alanı fazla; fakat iç tüketiminiz nispeten daha düşük ise; çatınızda tüketiminiz ile oranlı bir çatı güneş sistemi kurmanız daha doğru bir yoldur. Burada da çatınızın yönüne bağlı olarak; en verimli güneş alan çatı alanlarını (güney cepheleri) kullanarak bir dizilim yapmak önem kazanmaktadır. Burada da çalışacağınız mühendislik firmasının kalitesi ve ihtisas sahibi olması öne çıkmaktadır.
• Çatı alanı düşük; fakat iç tüketiminiz çok fazla ise; o zamanda da çatınızın verimli bir şekilde kullanılması yatırımınızın değerini artıracaktır. Burada önemli olan kullanacağınız panellerin verimliliği öne çıkmaktadır.
Günümüzde %22’ye yaklaşan verimlilikte paneller çıkmış olup; fiyat ve performans dengesi de makul düzeylerde olmaktadır. Yine panellere ek olarak kullanacağınız inverter cinside verimliliği etkileyen faktörlerden birisidir. Burada gölgeleme oranına dikkat edilerek panel bazlı yönetilen micro inverter sistemler öne çıkmaktadır.
• Yine önemli olarak dikkat edilmesi gereken konular içinde endüstriyel tesisin trafo gücü; bağlantı anlaşması ve sözleşme gücü belirlenmesidir. Yapılacak güneş enerjisi sistemine göre trafonun gücünün ayarlanması; düzenlenmesi gerekebilir.
Fabrikamın/tesisimin çatısına yapacağım güneş enerji sistemi kendisini kaç yılda amorti ediyor?
 
Türkiye’de ki ışınım oranlarına göre böyle tesislerde geri dönüş süresi 3 ile 5 yıl arasında değişmektedir.
Güneş Enerji Sistemlerinin ticari ömrünün minimum 25 yıl olduğu düşünülürse, bir değişle 4 yıl sistem kendisini amorti edecektir; geriye kalan 21 yılda da bedava elektrik üreterek; rakiplerinize göre rekabet pozisyonunuzu arttırmış olacaksınız.
• Yine başka bir hesaplama şeklide 4 yılda USD bazında kendisini amorti eden bir tesis; yıllık bazda USD olarak %25 gelir getirmekte demektir (100/4= %25).
• Getiri konusu başka bir şekilde de izah etmek mümkündür. Türkiye’de ticari tesisler dağıtım bedeli ve fonları da eklediğinizde MWh saatine 200 USD/MWh mertebelerinde bir elektrik ücreti ödemektedir.
Bursa’da 100 kWp kurulu güce sahip bir tesis 25 yıllık ticari ömrü boyunca 3.000- 3.200 MWh elektrik üretecektir ki, kullandığınız malzemeye göre değişmekle birlikte; yatırım bedelini 25 yılda üreteceği enerjiye böldüğünüzde 25-30 USD/MWh bir elektrik parası ödeyecektir. ( 01.08.2022 itibariyle 1 Kwh için 40 kuruş düşünebilirsiniz )
Başka bir deyişle elektrik faturasını %85-90 mertebesinde önümüzdeki 25 yıl düşürecektir. Kaldı ki bu sistemlerinin ömrünün 25 yıl olduğunu söylemekle birlikte; bu sistemlerin büyük bir ihtimalle 25 yıldan fazla hizmet vermeleri söz konusu olacaktır. Her gün doğan ve batan güneş gibi bir enerji kaynağından çatılarımızda güneş sistemi olarak yararlanmamak kaynak israfından başka bir şey olmamaktadır.
Bu tipli finansal getirilerle; önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde bütün çatılarımızda bu sistemlerin kurulacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Cebimden çıkacak en düşük parayla nasıl kurabilirim?
• Türkiye’de şu ana kadar 10.000 MW’a yaklaşan güneş enerji tesisi (GES) olup; bunların büyük bir bölümü banka ve finans kuruluşları tarafından finanse edilmiştir. Geçmiş bu 3-4 yıllık sürede de finans kuruluşları da bu tipli tesislerin finansmanı konusunda çok önemli tecrübeler kazanmış durumdadır. Dolayısıyla bankalar, finans kuruluşları ve leasing firmaları bu tipli tesislerin finansmanı konusuna pozitif yaklaşmakta olup, bu tipli tesis yatırımları için finansman sağlamaktadırlar.
• Genel prensip olarak, böyle bir tesisin yatırım bedelinin %0-10-20-25 sini kendiniz karşılamanız durumunda; 5-6-7 yıllık bir leasing anlaşmasıyla; elektrik faturanıza benzer miktarda bir fatura bedelini leasing bedeli olarak aylık ödeyerek; 5-6-7 yıllın sonunda cebinizden sadece %0-10-20-25 bir para çıkarak böyle bir tesise sahip olabilirsiniz.
• Eğer böyle bir yatırım gücünüz var ise; lütfen bize başvurunuz; hem hızlı bir şekilde fizibilite analizini yapalım; hem de beraber çözüm ortağı olarak çalıştığımız finans kuruluşları; leasing firmaları ile beraber çatınıza güneş enerji sisteminizi (GES) kuralım. Önümüzdeki günlerde bütün endüstriyel tesisler böyle sistemler kuracağından dolayı; ve bağlantı kapasitelerinde darboğazlar olacağından bu tipli bir avantajdan yararlanmanız için hızlı bir şekilde başvurunuzu yapıp; sisteme dahil olmanız önemle altını çizeriz.
Fabrikamın/tesisimin çatısına GES kuracağım cebimden ne kadar para çıkar? Çatı güneş sistemlerine finansman sağlayabilir miyim?
• Çatı güneş sistemleri (GES) bugünkü fiyatlarla kendisini 3-5 yıl arasında amorti etmektedir. Dolaysıyla 100 kW (yaklaşık 900 m²) bir sistemin 80.000-100.000 USD gibi bir paraya kurulduğunu varsayarsak (burada kurulacak tesisin büyüklüğü; kullanılacak panel ve eviricilere bağlı olarak bu fiyat yukarı veya aşağı doğru değişiklik gösterebilir)
• Çatı güneş sistemleri (GES) bugünkü fiyatlarla kendisini 3-5 yıl arasında amorti etmektedir. Dolaysıyla 1000 kW (yaklaşık 9000 m²) bir sistemin 700.000-800.000 USD gibi bir paraya kurulduğunu varsayarsak (burada kurulacak tesisin büyüklüğü; kullanılacak panel ve eviricilere bağlı olarak bu fiyat yukarı veya aşağı doğru değişiklik gösterebilir)
• Arazi güneş sistemleri (GES) bugünkü fiyatlarla kendisini 4-5 yıl arasında amorti etmektedir. Dolaysıyla 100 kW (yaklaşık 1500 m²) bir sistemin 100.000-120.000 USD gibi bir paraya kurulduğunu varsayarsak (burada kurulacak tesisin büyüklüğü; kullanılacak panel ve eviricilere bağlı olarak bu fiyat yukarı veya aşağı doğru değişiklik gösterebilir)
• Arazi güneş sistemleri (GES) bugünkü fiyatlarla kendisini 4-5 yıl arasında amorti etmektedir. Dolaysıyla 1000 kW (yaklaşık 15000 m²) bir sistemin 900.000-1.000.000 USD gibi bir paraya kurulduğunu varsayarsak (burada kurulacak tesisin büyüklüğü; kullanılacak panel ve eviricilere bağlı olarak bu fiyat yukarı veya aşağı doğru değişiklik gösterebilir)
• Çatı ve Arazi Güneş Sistemleri (GES) kurulumları ve finansman çözümleri için bizimle temasa geçebilirsiniz. Pek çok finans kuruluşları ile ilgili irtibatlarımızla müşterimizin bu sistemleri kurmasında yardımcı olmaktayız.
Eğer böyle bir yatırım için gücünüz var ise; lütfen bize başvurunuz; hem hızlı bir şekilde fizibilite analizini yapalım; hem de beraber çözüm ortağı olarak çalıştığımız finans kuruluşları  leasing firmaları ile beraber çatınıza güneş enerji sisteminizi (GES) kuralım. Önümüzdeki günlerde bütün endüstriyel tesisler böyle sistemler kuracağından dolayı; ve bağlantı kapasitelerinde sıkışmalar olacağından bu tipli bir avantajdan yararlanmanız için hızlı bir şekilde başvurunuzu yapıp; sisteme dahil olmanız önemle altını çizeriz.
HEMEN ARA